Antakya’da Tarihi Uzun Çarşı’yı ayağa kaldırıp Hatay ve ülke turizmine kazandırmak için hazırlanan Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma, uygulama projesinin 1’inci etap protokolü imzalanarak tarihi bir adım atıldı. 5 etaptan oluşan proje tamamlandığında tarihi Uzun Çarşı il ve ülke turizmine büyük değer katacak.

Hatay’da, 5 etap halinde yapılacak olan, Antakya Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Uygulama Projesinin 1’inci etap protokolü düzenlenen törenle imzalandı. Tarihi Uzun Çarşı’da bulunan Kurşunlu Handa düzenlenen törende protokolü Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, İl Kültür Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ve Ak Parti’nin Hatay Milletvekilleri imzaladı.

HATAY’DA TARİHİ ADIM
Törende konuşan Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Antakya Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Uygulama Projesinin büyük bir alanı kapladığı için 2 yılda hazırlanabildiğini söyledi.

Uzun soluklu projenin tamamlandığında Antakya Turizmine büyük değer katacağını belirten Yayman, “Bugün Hatay için tarihi bir gün. Hatay’da AK Parti’nin çok büyük eserleri var. Barajlar yapıldı, Otoban yapıldı, yollar yapıldı. Ama bence Hatay’ın en önemli eserlerinden bir tanesi, Antakya Uzun Çarşı’nın restorasyon ve renevasyon çalışmasıdır. Bende bu projenin bir parçası olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığım dönemimde, partimizin değerli il başkanları ve Antakya Belediye Başkanı ve İl Kültür Müdürümüz Hüsnü Işıkgör beyin çok büyük katkılarıyla bu projenin başlamasına katkıda bulunduk.” dedi.

TARİHİ BİR ADIM ATIYORUZ
Antakya Uzun Çarşı Sokak Sokak Sağlıklaştırma, Uygulama projesinin 2 yıl gibi uzun bir proje aşamasının olduğunu belirten Yayman, “Çünkü bu tarihi bir yapı ve bu tarihi yapının korunması, muhafaza edilmesi ve kullanılması gerekiyor. İnşallah biz bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Antakya Belediyemizin ortak protokolü ile tarihi bir adım atıyoruz. Antakya’mıza hayırlı uğurlu olsun.”

ÇOK BÜYÜK ÖDENEK AYRILDI
“Marifet İltifata tabidir. Bu vesile ile bugün aramızla olamamakla beraber, bu projeye başından sonuna kadar inanan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı beye teşekkür ediyoruz. Kültür ve Turizm bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür ediyoruz. Türkiye’de bütün restorasyon projeleri ‘nin durdurulduğu bir zamanda, Antakya Uzun Çarşı’nın Restorasyon ve renevasyonu için çok büyük bir kaynak ayrıldı. Bu noktada ben Antakya Belediye Başkanımız İzzettin Yılmaz beye, bu projede elini taşın altına soktuğu için teşekkür ediyorum. Antakya Uzun Çarşı Tarihi İpek yolu üzerindeki en önemli çarşılardan bir tanesi. Uzun zamandır bu projeyi hayata geçirelim diye çalışıyoruz. Bugün tarihi bir gün Hatay’ımıza, Antakya’mıza hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu..

ANTAKYA’YA HAYIRLI OLSUN
Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör yaptığı konuşmada
Tarihi Uzun Çarşı Restorasyon projesinin bu noktaya gelmesinin uzun zaman aldığını ve ilk günden beri desteğini esirgemeyen Bakan Yardımcım Hüseyin Yayman’a teşekkürü borç biliyorum dedi., sağlayan

Antakya belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ise Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Uygulama projesinin protokolünü imzalayarak ilk büyük bir adım attıklarını söyledi.

Bu projede bizlere destek veren sayın Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Antakya’mıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından projenin 1’inci etap protokolü Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işıkgör ve Hatay milletvekilleri tarafından imzalandı..

PROJE 5 ETAPTAN OLUŞUYOR
Tarihi dokusu ile geçmişten günümüze gelen en eski çarşılardan biri olan Antakya Uzun Çarşı, 11 bin 200 metrekare, kentsel tasarım alanı, 12 bin metrekare üst örtü alanı ile 3 bin 500 metre uzunluğunda, 27 sokaktan oluşuyor. İçinde 195 adet tescilli yapı bulunan tarihi çarşıda 402 adet yeni yapı olmak üzere toplam 597 adet yapı bulunuyor..

Oldukça büyük bir alanı kapsadığı için 5 etap halinde yapılacak olan Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Uygulama projesinin 1’inci etabında 32 adet parsel üzerinde bulunan, 32 dükkan ve 1 adet cami cepheleri bulunuyor. 1’inci etapta bulunan tüm yapılar yeni yapı, bu yapıların içerisinde tescilli yapı bulunmuyor.