Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  HRT Akdeniz TV’de yayınlanan ‘Yeni Bir Gün’ programının canlı yayın konuğu oldu.

24 Ağustos Pazartesi günü gerçekleştirilen programda Gazeteci Mehmet Ali Solak, Ömer Cihangir ve Mehmet Ergündüz’ün katıldığı programda Başkan Savaş, gündem hakkında yöneltilen soruları yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Savaş,  “Belediyenin bütçesi hükümetin bütçesinden büyük değil”

Hatay Valiliği tarafından yapılan Çevlik- Arsuz Yolu’nun ardından Ak Parti Milletvekili Hüseyin Şanverdi’ninHBB’den beklentileri ile ilgili sözlerinin sorulması üzerine görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Kaleden itibaren olan Arsuz’a kadar 8- 10 kilometrelik yol var ve bu yolda çok fazla kamulaştırma var. O yolu yaparken koyulacak para şu an mevcut olan yola koyulan paradan çok daha fazla.  Ben Sayın Şanverdi’den ‘Hükümet olarak güçlüyüz ve ekonomik durumumuz iyi 18 yıldır bu devleti yönettik, yönetirken de çok tasarruf ettik bu tasarrufun bir kısmını Hatay’daki yollara harcayalım. Bize bu yakışır’ demesini beklerdim. Belediyenin bütçesi hükümetin bütçesinden yüksek değildir.  Kaleye kadar olan kısmı biz yapacaktık. Projesi de bitmişti, valilik biz yapalım deyince severek verdik. Biz isterdik ki, valiliğin yapmış olduğu yolun devamındaki 8-10 kilometrelik yolu da Sayın Şanverdi’nin karayollarına yaptırmasını beklerdim. Her yere ‘Yaparsa Ak Parti Yapar’ yazmışlar. Keşke ‘Yaparsa Ak Parti Yapar; Yaptığı İşi De Hakkıyla Tamamlayıp Yapar’ deselerdi. Ödenek çıkartırlarsa ben yapardım, Sayın Şanverdi eleştiri gözüyle bakıyor ama 18 yıllık iktidarlık dönemlerinde o yolu çoktan yapmış olmaları lazımdı” açıklamasında bulundu.

“HİÇBİR İLÇEMİZİ AYRIŞTIRMADIK HER İLÇEYE EŞİT YAKLAŞTIK”

HBB olarak il genelinde çok fazla yol çalışması yaptıklarını ifade eden Başkan Savaş, “Göreve geldiğimiz gün hiçbir yaylanın ve köyün yolu beton asfalt değildi. Şu anda yarısından fazlası beton asfalt. Önceden muhataralarımız sathi kaplama için yıllarca beklerdi. İmkanlarımız doğrultusunda hemşehrilerimiz ile paylaşıyoruz. Hiçbir ilçemizi oy vermiş ya da vermemiş diye ayrıştırmadık herkese eşit yaklaştık. Hatay halkına daha hızlı hizmet ulaştırabilmek için talimatım doğrultusunda genel müdürümüz ve genel sekreterimiz ilgili daire başkanları ile ilçe ilçe gezerek muhtarlar ile kahvaltılı toplantı yapıyorlar. İhtiyaçlarını, beklentilerini ve bizim çalışma sistemimizi karşılıklı bir şekilde aktarıyorlar. Geliştirdiğim diğer bir proje de Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçe ve il temsilcileri muhtarlar ve eğer isterlerse diğer siyasi partilerin de katılabileceği toplantılar düzenleyeceğiz. İlçe ilçe gezerek HBB’nin yaptıklarını ve yapacaklarını brifing olarak aktaracağız” açıklamalarında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ: HBB BAŞKANI OLARAK YÖNETİLMEKTEN HOŞLANMAM

İyi Parti İl Başkanı Şefik Çirkin ile ilgili yazılan haberler hakkında görüşlerini bildiren Başkan Savaş, “Şefik bey ile dostluğumuzda bir problem yok ama dostlarımı kolay bulmadım bulduklarımı da kolay kolay kaybetmek istemem. Şefik bey de benim dostum önceki il başkanı da benim dostum. Ben dostlarımı seçerken herhangi bir kişiden destur almam. Ali beyle de dostum onunla dost olmaya devam edeceğim, Şefik Bey’in de dost kapısı açıksa onla da dost kalmaya devam ederiz. Kimse bana eski kral öldü yaşasın yeni kral dedirtemez. Biz krallığa karşıyız. Çorbada tuzu olanların yemekte gözü olur. Sağ olsun Şefik Bey’in çorbada tuzu yoktu, seçimde Ali Bey bizimle omuz omuzaydı seçimi kazanmamıza katkı sağladı, kimse bizden Ali Beyi satmamızı beklemesin. İki partinin de ittifakı devam ediyor. Sosyal medya üzerinden konuşmayı seven bir insan değilim. Herkes geçmişi ile yaşar. Ben geçmişteki dostlarımla yaşamaya devam edeceğim. Ama gelecekle ilgili dost edineceklerimle de yaşamayı tercih ederim. Ne onu ne de bunu bırakırım. HBB Başkanı olarak yönetilmekten hoşlanmam, bağımsızlığıma düşkünüm” dedi.

Sosyal medyadan yer altı katlı otoparkının soruması üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Müteahhitle ilgili sorun oldu, onun kanuni süreci bitince başlayacağız. 2 katlıydı daha çok araç alabilmesi için 3 kata çıkartan benim. Üzerini de yeşil alan olarak değerlendireceğiz” dedi.

Ben 11 buçuk yıldır belediye başkanıyım, alt yapı yapmaktan milleti usandırdım. Şu anda Hatay’ın her noktasında alt yapı yapıyoruz. Maalesef %51’i kırsal olan, 50-60 yıldır alt yapısı olmayan, 64 belde ile 12 ilçenin sadece 2’sinde arıtma tesisinin çalışır halde aldığımız bir şehirden bahsediyoruz. Yarın kaç oy alacağım diye değil, Hatay’ı yarınlara daha sağlıklı taşımak için çalışmaya devam ediyoruz. İl genelinde alt yapı çalışmaları devam edeceğiz. Alt yapısı tamamlanan yollarda da asfalt çalışmalarını tamamlayacağız. Benim projem sayesinde Asi Nehri’nde 4 yıldır koku yok” dedi.

Turunçlu Arıtma Tesisi ile ilgili de sivil toplum örgütlerimiz ile görüşmelerimiz devam ediyor. Onları Hassa’daki arıtma tesisine götüreceğim. Tesisi Antakya’daki gibi yapacağız ama ses ve koku izolasyonunu Hassa’daki gibi yapacağız. Defne’de en çok siteme maruz kalan oda başkanlarımıza arıtma tesisimizi göstereceğim. Son sistemi izolasyon ile birleştirerek Defne’de yapmak istiyoruz. Aşağıya götürmenin bir sürü komplikasyonu var. Yerinde yapmanın birçok avantajı var. Projeyi son sisteme getirdik, daha az yer kaplayacak daha az çamur çıkaracak, biraz daha fazla enerji harcayacak; ama daha efektif ve suyun %99,99’unu temizleyecek Asi’nin Defne’deki kısmını temiz tutacak, oradaki habitatı yaşatacak, insanların rahatlıkla balık avlayacağı bir sistem yapacağız. Her şeyimiz hazır sadece kamuoyunu ikna etmek kaldı. Önce kanaat önderlerini ve muhtarları ikna edeceğiz ki insanlar da ikna olsun” dedi.

“HER ALANDA ŞEHRİ ÜST SEVİYEYE TAŞIMA VE İNSANLARI MODERN DÜNYA İLE BARIŞIK HALDE TUTMA ÇALIŞMASI İÇERİSİNDEYİZ”

EXPO’da gelinen son aşama ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Şu anda Antakya- Defne’deki inşaat kısmında %67, İskenderun’da ise %77’ de. İskenderun’un inşaat kısmı Kasım’da Antakya’daki de Aralık’ta bitecek. Yeşillendirmeye başladık. Yaklaşık 15 ülkeden şehir geleceğini beyan etti. Bizim büyükşehirlerimiz var. Gücümüz yettiğince katılmak isteyenlere yer vereceğiz. İskenderun’u bir gastronomi merkezi yapmak istiyoruz. Her bir ülkeye bir bahçe bir de mutfak vereceğiz. Onlar burada 6 ay boyunca çalışacaklar. Aşçı yardımcıları bizden olabilir. 6 aylık zarf içerisinde yurt dışından gelen illerin yemekleri olduğu gibi kalacak, 6 ay sonra devam etmek isteyen ülkelerin illeri kalacak istemeyenlerin yerine bizim yerleştirdiğimiz insanların çalışmasına izin vereceğiz. Yani çok sonra gelen insanlar da İskenderun’daki gastronomi alanından nasibini alacak, dünya mutfağından faydalanacak. Antakya’da da Hatay’ın yemeklerini tatma fırsatı olacak. HADO’yu da yapacağız. İskenderun ilçesine Marina projemiz var. Eğer bunu başarabilirsek, bakanlıklardan da izini halledebilirsek, Marina’yı İskenderun’a taşıma fırsatımız olabilir. Yurt dışından bunu yapmak isteyen bir şirket geldi, onlarla görüşeceğiz. Biz durmadan yorulmadan Hatay’ın geleceği için çalışmaya devam ediyoruz. Kışın 450 bin nüfusa yazın ise 1 milyonun üzerinde insana hitap edecek.6 aylık EXPO döneminde daha çok insana hitap edecek. Bizim projelerimiz kalıcı, Hatay’ın yönünü batıya çeviren, pozitif bilimlere ve dünyaya çeviren projeler. Şu anda da Hatay’daki gastronomi olgusunun içini doldurma, modern dünya ile barışık hale getirme, hijyen ve kalite konusunda üst seviyeye taşıyacak bir çalışma peşindeyiz. Her alanda şehri bir üst seviyeye taşıma, daha fazla turizm geliri elde etme, ticaretten katkı alma ve insanları modern dünya da barışık halde tutmanın çalışması içerisindeyiz. Bizim için tüm ilçeler aynı ve hepsine eşit yakınlıkta durmaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

EXPO’ya yurtiçinden ve yurtdışından gelecek olan misafirler için konaklama yerlerinin yeterli olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “ Şu anda Antakya’da bir sürü butik otel var. Bir tanesini de biz yapıyoruz. Geçmişte Hıristiyan vatandaşların da ibadet yeri de kullandığı çok güzel bir otel olacak. Şu anda Arsuz’da birçok yazlık mevcut. Biz de kiralama yöntemi ile bir sistem oluşturacağız. Şu anda 50 kişilik bir ekip EXPO için çalışıyor. İnşallah rabbimizin izni ile bu işten alnımızın akıyla birçok kazanımı elde ederek çıkacağız” dedi.

“PANDEMİYE GÖRE YOL ALACAĞIZ”

EXPO’da sosyal ve kültürel alanların da bulunacağına dikkat çeken Başkan Savaş, “İki alanda da kültürel faaliyetlerin olacağı, oyun alanları ve eğlence yerleri olacak. Hem tıbbı aromatik hem de çiçek olarak Hatay’ın bitki örtüsü olacak. Gastronomi için sebzenin üretileceği doğal üretim merkezi olacak. Hatay’ın medeniyetlerini temsil eden arkeolojik eserler olacak. Bu medeniyetleri temsil eden medeniyet bahçeleri olacak. Uğur Mumcu’da çıkarttığımız dünyanın beş harikasından bir olan Şapel ve onunla birlikteki mozaik eserler 10 dönüm içerisinde yapacağımız Arkeopark’ta sergilenecek. Tiyatro, konser ve söyleşi yapılabilecek, 5 bin kişinin rahatlıkla ağırlanabileceği açık hava amfisi olacak. Fuar yapılabilecek bir alan olacak. 315 dönümlük kısmı 24 saat kullanabileceğimiz bir alan olacak. Bu alanları 6 aylık zaman zarfından sonra da kullanabileceğiz. Buna EXPO kurulu karar verecek ama pandemi uzamazsa biz ilk büyük organizasyon olmayı istiyoruz. O nedenle de zamanında bitirmek istiyoruz ki inşallah da bitireceğiz. Ardından da pandemiye göre yol alacağız” ifadelerine yer verdi.

EXPO Antakya Alanı’nda yapımına başlanan dönel katlı kavşak ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “EXPO’ya 100 Milyon Dolar para harcayacağız. Ama bunun % 41’i zaten yapmamız gereken işler için harcanıyor. Yani % 59’unu EXPO’ya harcıyoruz. EXPO için Adliye’nin önündeki kazaları önlemek için dönel kavşak Hatay’da bir ilk olacak. İnşaatımızı başlattık belki önümüzdeki hafta önlemler çerçevesinde mütevazı bir temel atma töreni yaparız. İnşallah 3,5 ay sonra tamamlamış ve şehrimize kazandırmış olacağız” dedi.

Samandağ – Arsuz yolunun son kilometrelerinin bozuk olması ile ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Başkan Savaş, “Onu karayollarından bekliyoruz. Birçok ilde karayolları yapmış, Hatay’ın suçu ne? Birçok yerin karayolları tarafından yapılması lazım. Bunun da dile getirilmesi gerek Hatay’daki iktidar partisinin temsilcileri. Kalan 8-10 kilometrelik yolu da karayollarından bekliyoruz bizden bu hizmeti esirgemesinler” dedi.

“HATAY MUTFAĞINI DAHA İLERİYE TAŞIYACAK ÇALIŞMAMIZ VAR”

Gastronomi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Antakya’da belli formatın üstünde çok az lokantamız var. Biz her ilçede belli bir formatın üzerinde Hatay yemeklerini temsil eden restoranlar olsun istiyoruz. Hatay mutfağını tanınır hale getirmek için, Hatay’daki yemek kültürünü insanlara sunarken kalite konusunda daha yukarda olması için, sunum tekniklerinin ve mekan kalitesinin dünyaya entegre olabilmesi için, bir çalışma başlatacağız. Bu da Hatay’ın mutfağını daha ileriye taşıyacak. Bunun için ben bu işte varım diyen bütün yatırımcılarımıza yön verecek bir çalışmamız var. Mutfağı şekillendirmek, Hatay’ın yemeklerini tanıtmak ve yapma tekniklerini öğretmek için üniversite ile ortak yapacağımız bir çalışmamız var. Ama ayrıca dünya çapında bu işi yapanlarla da modern bilimden de faydalanacağız.  Onun mutfağını çalışıyoruz, iş olduktan sonra hem yetkili kurum ve kuruluşlarımızla, hem de bu işi yapan tüm esnafımız ile bunu paylaşacağız toplantılar yapacağız. Biraz daha zamana ihtiyacımız var.

“ÇİFTE STANDARTLARIN OLMASI BU İŞE GÖLGE DÜŞÜRÜR”

Son olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili HBB’nin programını paylaşan Başkan Savaş, “30 Ağustos ülkemiz için bir dönüm noktası, bizim için çok önemli bir zafer. Bu zafer gününü kutlamak istiyoruz. Başımızda da adını koyamadığımız bir bela var. Ona rağmen bizim eski binaya yansıtarak bir gösteri yapmak istiyoruz, bunu da çekip sosyal medyadan paylaşmak istiyoruz. Buna Sayın Valimiz bir şey demez. Çünkü bu coşkuyu biz yeni nesillere yaşatmak zorundayız. Çünkü tarihini bilmeyen toplumlar gelecekle ilgili projeksiyon yapamazlar, geçmişten de ders almazlar. Tüm milli bayramlarımızı çocuklara öğretmek zorundayız. Ben olaya bilimsel bakarım. Yasak varsa 15 Temmuz’a da, ibadet yaparken Ayasofya’ya da uygulamanız gerekir. Bunlara yasak yansımıyorsa, ulusu ilgilendiren bir konuya da yasağın yansımaması lazım. 350 bin kişinin aynı anda ibadet yaptığı yerde birçok vaka çıktı. Bir sürü insan birbirine virüs bulaştırdı. 15 Temmuz’da da aynı şekilde toplanıldı. Pandemi geçeklerini hiçe sayıyorsanız bırakın insanlar 30 Ağustos’u kutlasın. Çifte standartların olması bu işe gölge düşürür. Ülkede insanlar arasında bu şekilde nahoş düşünce ayrılıkları oluyor. Biz insanları birleştirmekten yanayız” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİN HATAY’A ÇOK DAHA GÜZEL GÜNLERİ GETİRECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM”

Hafta içinde Süper Lig fikstürünün çekileceği hatırlatılması üzerine görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Madem büyük denizde yüzüyoruz karşımıza balina da çıkabilir, başka balıklar da çıkabilir hiç fark etmez. Hepsine göre önlem almamız, hazırlanmamız lazım. Ben şampiyon adayı kimse onla oynamak isterim, çünkü daha hazır değillerdir. Bizim takımın korkacak bir şeyi yok. Hatay’ın önü açık yeter ki biz yeni hedefler koyalım yeni yollar açalım. Hatay bundan 10 sene önceki Hatay değil. Hatay birlik beraberlik ve dayanışma ruhuyla bugünlere geldi. Önümüzdeki sürecin Hatay’a çok daha güzel günleri getireceğini ümit ediyorum. Yeter ki biz birbirimize kenetlenip Hatay’a sahip çıkalım” dedi.