Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay’ın birçok noktasında beton asfalt çalışmalarını sürdürüyor.

 

HBB Fen İşleri Daire Başkanlığı ekiplerinin beton asfalt serimin yeni adresi Reyhanlı ilçesi oldu. İlçedeki altyapı çalışmalarından dolayı yıpranan yolları yenileyen Büyükşehir ekipleri, merkezde bulunan Oğulcan Tuna Caddesi, 120.Sokak ve Bülent Bahadırlı Caddesinde asfaltlama çalışmalarını tamamlayarak yolu trafiğe açtı.

 

Üniversite Caddesindeki yol çalışmalarının da devam ettiği belirtilirken, asfalt seriminin il genelinde devam edeceği açıklandı.

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Hatay’ın Anavatana katılışının 84. Yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.
Gazi Mustafa KEMAL Atatürk ün son barış zaferi olan, Hatay’ın Anavatana katılmasının Türkiye’ye güç kattığını ve Anavatana katılışının siyasi ve diplomatik başarı olarak Türkiye tarihinde anlamlı bir yeri olduğunu belirten Başkan Yavuz mesajında şunları söyledi;
“Kararlı bir şekilde yürütülen barışçıl ve akılı politikalar sayesinde 84 yıl önce Hatay’ın Anavatana katılması, Cumhuriyetin ilanından sonra aziz milletimizin en önemli kazanımlarından biri olmuştur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “40 Asırlık Türk Yurdu Esir Kalamaz“ Hatay benim şahsi meselemdir” Vecizesi hayata geçirilerek Hatay’ın 84 yıl önce 23 Temmuz 1939 tarihinde Anavatanımız olan Türkiye Cumhuriyetine bağlanması gerçekleştirilmiştir.
Ulu önderimiz Atatürk’ün de çözümü için değerli çabalar sarf ettiği ve büyük önem verdiği Hatay konusu, Hataylı hemşerilerimizin azim ve iradeleri, Türkiye’nin akılcı politika ve hamleleri sayesinde, barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözülmüştür. Bağımsız Hatay Parlamentosu’nun aldığı tarihi karar ile Hatay’ı anavatan Türkiye ile bütünleştirerek, büyük bir kucaklaşmayı gerçekleştirmiştir.
Hatay’ın anavatana katılması, Milli Birlik ve Beraberliğimizin gücünü, birlikte yaşama irademizi ve milletimizin dayanışmasını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bağımsızlığını canından aziz bilen bir milletin evlatları olarak, bu kutsal mirasa en güçlü bir şekilde sahip çıkmak ve ebediyete kadar yaşatmak milletimize ve aziz şehitlerimize karşı asli borcumuzdur.
Bulunduğu konum itibarı ile ipek yolu üzerinde bulunan, 3 yanı denizlerle çevrili oluşu ile stratejik öneme sahip bir coğrafyada bulunması nedeniyle tarihte yaşamış 8 ayrı medeniyete ait zenginlik unsurlarını üzerinde bulunduran Hatay ilimiz bir tarih ve kültür bahçesidir. Tarihi zenginliklerle çevrili kültürünü karşılıklı hoş görü ve sevgi iklimiyle buluşturmayı başaran Hatay İlimiz Dünyada eşine az rastlanır bir güzelliği iç içe yaşatmayı başara bilmiş özel bir ilimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Barış ve hoşgörü kenti olan güzel Hatay’ımızın Anavatana katılmasının 84. Yıldönümünü bir kez daha birlik ve beraberlik içinde coşkuyla kutlarken, İlimizin Anavatana katılması için mücadele ederek bu tarihi kararın alınması yönünde azimle uğraş veren başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen ve tüm silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın kurtulması ve ülkemizin savunması uğruna şehit düşen tüm tüm ecdadımız ile güvenlik kuvvetlerimizi saygı ve minnetle yâd ediyor, tüm şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, Mekanları Cennet olsun.”

Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, Hatay’ın Anavatana katılışının 84. Yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.

Başkan Hacıoğlu: “Hatay’ımız tarih boyunca birçok medeniyete kucak açmış; Etnik, kültürel ve dinî yapısı itibarıyla hoşgörünün hakim olduğu örnek bir şehir olmuştur. 84 yıl önce Hatay’ın Anavatana katılması, Cumhuriyetin ilanından sonra aziz milletimizin en önemli kazanımlarından biri olmuştur.  23 Temmuz 1939 Ruhu 6 Şubat depreminden bu yana sürüyor.  6 Şubat’ta yaşanan felaketin ardından din, dil, ırk gözetmeksizin birlik ve beraberlik içinde zor günlerin üstesinden gelmesini bilmiştir. İlimizin sahip olduğu bu eşsiz değer tüm dünyaya örnek olacak niteliktedir.” Dedi.

Kültür ve medeniyetlerin binlerce yıldır bir arada yaşadığı HATAY’ın anavatana katılmasının yıl dönümünü kutlayan Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu: “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olmak üzere bu milli dava uğruna çaba harcayanları rahmetle minnetle yad ediyorum.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Hatay’da, 100 nişanlı çifte toplu düğün yapılarak çeyiz desteği verilecek.

Reyhanlı Belediyesi, Türkiye Diyanet Vakfı, Mehir Vakfı, Mehir Aile Derneği, Hatay ve Konya müftülüklerinin başlattığı “Hatay Toplu Düğün Projesi”nin tanıtım toplantısı, Hatay İl Müftülüğü binasında gerçekleştirildi.

Programda konuşan Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, hayatın normalleşmesi, toplumda aile yapısının korunması, yaşanan deprem felaketi neticesinde hayalleri ve çeyizleri enkaz altında kalan gençlerimizin hayallerine kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamak olduğunu dile getirdi.

İHTİYAÇ SAHİBİ 100 ÇİFTİMİZİ EVLENDİRECEĞİZ

Konuşmasının devamında Başkan Hacıoğlu: “Reyhanlı Belediyesi, Konya Mehir Vakfı ve Hatay İl Müftülüğü ortaklığında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz toplu düğün etkinliğimiz için bir aradayız. Bilindiği gibi hepimizi derinden etkileyen deprem felaketinin yaralarını sarma mücadelesi içerisindeyiz. Bu vesile ile ihtiyaç sahibi 100 çiftimizi evlendireceğiz. Reyhanlı Belediyesi ve Hatay Müftülüğü ev sahipliğinde genç çiftlerimizin düğünlerini Reyhanlı stadyumunda bir konser eşliğinde yapacağız ve İnşallah onlara çeşitli katkılar sunacağız.  Yaptığımız bu hayırlı işte emeği geçen tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Allah çiftlerimize Vatana, Millete ve İslam’a hizmet edecek evlatlar nasip etsin diyorum ve hepinizi saygı ile selamlıyorum.” Diye konuştu.

Programda konuşan Hatay Müftüsü Mevlüt Topçu ise; depremde hayalleri yıkılan gençlere umut olmak istediklerini söyledi.

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, ilçede yaşanan yangın felaketinin başlamasıyla birlikte canla başla çalışan personellerine kestiği adakla, kavurma ikramında bulundu.

Başkan Gül personellerine hitaben yaptığı kısa konuşmada,  “Yangınla mücadelede gerçekten gereken özveriyi fazlasıyla gösterdiniz. Siviliyle, memuruyla, işçisiyle tüm Belenli hemşerilerimden Allah razı olsun. Rabbim bizlere böyle afet ve olayları bir daha yaşatmasın. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum”. İfadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Belediye İmam Hatibi Mehmet hocanın okuduğu dua ve başkanın personellerine kavurma dağıtmasıyla, program sona erdi.

SAVAŞ: ÇİFTÇİLERİMİZ ŞEHRE GÖÇ ETMESİN DİYE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hassa ilçesindeki vatandaşlar ve çiftçiler ile buluştu.

Katranlık, Zeytinoba, Küreci, Bintaş, Mazmanlı, Gülkent, Güven ve Akkülek mahalle sakinleri ile bir araya gelen Başkan Savaş, deprem sonrasında yaşanan sıkıntıları tek tek dinleyerek yapılan çalışmalar hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

Lütfü   Savaş, deprem felaketinin ardından ve artan fiyatlardan kaynaklı zor durumda olan çiftçilere tatlı patates fidesi ve mısır tohumu dağıttı.

“AMACIMIZ ÇİFTÇİMİZİN DAHA UCUZ VE DAHA KALİTELİ GÜBRE KULLANARAK VERİMİN ARTTIRILMASI”

Hataylı üreticilerin kalkınması ve üretime destek vermek amacıyla kırsal kalkınma projelerine devam ettiklerini belirten Başkan Savaş, “Verimli topraklarımızda üretimin devam edebilmesi amacıyla vermiş olduğumuz gübre verimi oldukça arttırdı. Daha önce kullanılan kimyasal gübreler toprağın verimini düşürüyor ve toprağı sertleştiriyordu. Daha önce mısır tohumu vermiş olduğumuz üreticimizin tarlasındaki mısırlar oldukça iyi durumda. Amacımız çiftçimizin daha ucuz ve daha kaliteli gübre kullanarak verimi arttırılması” dedi.

“HATAY’IN HER NOKTASINDA ÇİFTÇİLERİMİZ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Kırsal kalkınma projesi kapsamında daha önce dağıtılan kavun tohumlarının ilk ürünlerinin hasadına katılan Savaş, “Hatay’daki bütün çiftçilerimize destek veriyoruz. İnşallah ilerleyen zamanda kurutma alanımızı da ayağa kaldırarak birçok ürünümüzü kurutup katma değeri yüksek bir şekilde satacağız. Hatay’ın her noktasında çiftçilerimiz için elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçilerimizin şehre göç etmesinin önüne geçmek ve kendi kendilerine yetecek bir duruma gelmeleri için desteklerimiz devam edecek. Daha önce 530 çiftçiye kavun tohumu vermiştik. Şimdi de bereketli olarak ilk hasadı yapıyoruz” diyerek Hataylı çiftçilere destek vermeye ve proje üretmeye devam edeceklerini vurguladı.

Hassalı çiftçiler, üreticilere tohum, fide ve birçok konuda destek veren HBB Başkanı Lütfü Savaş’a teşekkür etti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Belen ilçesi Sarımazı mevkiinde çıkan yangın yerinde incelemelerine devam ediyor.

 

Saat 20:30 civarında son durumu değerlendiren Savaş, yaklaşık 250 hektarlık alana yayılan yangının Soğukoluk, Nergisli, Yapraklı, Müftüler ve Benlidere civarlarında riskli şekilde devam etmekte olduğunu açıkladı.

 “HBB, ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VE AFAD EKİPLERİ ÖNLEMLER ALIYOR”

 

Başkan Savaş şöyle dedi:

 

“Saat 13.30 gibiDerebahçe ve Armutçuk arasında bir sazlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmak üzereyken gittikçe büyüyerek Nergislik, Soğukoluk ve Müftüler mevkiinden Yapraklı’ya kadar uzandı. Havadan helikopterler müdahale etti. Karadan da hem HBB ekiplerimiz, Orman Bölge Müdürlüğü, Jandarma ve AFAD ekipleri müdahale etti. Can kaybımız yok, 4 araç 7 konut maalesefzarar gördü. Bunun dışında ormanda tabii ki birçok canlıyı kaybettik. Ama insanlarımızla ilgili bir sıkıntımız olmadı.

Yaklaşık 250 hektarlık alanda yangın maalesef ormanımıza zarar vermiş gibi görünmekte”

 

“HERKESİN HASSASİYET GÖSTERMESİ LAZIM”

 

Hatay’daki hava sıcaklığın oldukça yüksek olduğunu ve bu durumun da ciddi bir risk oluşturduğunun da altını çizen Savaş, “ Havaların aşırı sıcak olmasından kaynaklı ufacık kıvılcımlar bile orman yangınlarına sebep olabiliyor. Bu nedenle bu yangın meskunmahale yakın çıkmış. Ama ormanda da olsa başka noktalarda da olsa bu sıcak günlerde çok dikkat etmemiz lazım. Özellikle piknik yapan insanlarımız özellikle ateşli yaklaşımlarda mangal yakımında bulunmamaya gayret göstermelerinde fayda var. Çünkü hava sıcak, orman kupkuru ve hızlı bir şekilde rüzgar da olunca yangın yayılıyor. Hal böyle olunca da bir çok ekip teyakkuzda olup çalışmaya başlasa bile saatlerce günlerce süren orman yangınıyla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Ve ormanda birçok canlıyı ağaçlarımızı kaybediyoruz” açıklamalarında bulunarak vatandaşların bu konuda hassasiyet göstermesini istedi.

 

Başkan Savaş, Belen- Sarımazı mevkiinde etkili olan yangına karşı ilgili tüm ekiplerin yoğun bir şekilde söndürme çalışmalarına devam ettiğini vurgulayarak bölgede yaşayanların tedbirli olmasının önemine dikkat çekti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İskenderun’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Savaş, kurumların bir arada bütün olarak çalışması gerektiğini ve afet yaşayan illerin acil desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

“HATAY’IN 7 İLÇESİ DEPREMDEN AĞIR ŞEKİLDE ZARAR GÖRDÜ”

Konuşmasının başında il genelinde yaşanan sorunlara değinen Başkan Savaş, “Hatay’ın her noktasında özellikle 7 tane ilçemizde Antakya, Defne, Kırıkhan, Samandağ, Hassa İskenderun ve Arsuz‘da büyük yıkımlar oldu. Bu yıkımlar neticesinde her tarafta şu anda acil yıkılması gereken ve yıkılmış binaların enkazı kaldırıldı. Şu anda 49 binin üstünde ağır hasarlı binamızın yıkımı ve bertaraf edilmesi işleri gerçekleşiyor.Tabii ki bu hem zaman hem de şehirde birçok yerde binalar yıkılırken kaldırılırken hem asfalt hem kaldırım hem de maalesef alt yapıda içme suyu şebekemiz de kanalizasyonu burada yağmur suyu burada her yerde tahribat oluyor” dedi.

“DEVLETİMİZİN BÜTÜN KURUM VE KURULUŞLARI AFET BÖLGESİNE YARDIM ETMEK ZORUNDADIR”

Hatay B. Belediye Başkanı olarak bütün Hatay’ı düşünmek zorunda olduğuna dikkat çeken Savaş, afet bölgesi kurum ve kuruluşlarında görev yapanların da afetzede olduğunu hatırlattı.

Savaş, “ Afet gibi durumlarda yerel Valilikten başlamak üzere belediyeler bütün kurum ve kuruluşlar da afetzededir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına göre şuanda afet bölgesi ve afet bölgesinde yerel yönetimlerin yetmediği yerde Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi bütün kurum ve kuruluşları ilgili bölgeye yardım etmek zorundadır. Bu kanun gereğidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunları gereği budur. Yerel kurumlar yetersiz kalıyor çünkü afet gerçekten de bugüne kadar tespit edilebilen en büyük afetlerden, üç deprem üst üste oldu” ifadelerini kullandı.

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN İŞ YÜKÜ 12 KAT ARTMIŞTIR

Belediyelerin vatandaşa hizmet noktasında deprem sonrası önemli derecede arttığını belirten Savaş, “Şu anda Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin iş yükü 12 kat artmıştır. Can kaybı olan birçok yakınının hayatını kaybettiği birçoğunun hastanede yattığı bir ortamda şu anda bizim Hatay Büyükşehir belediye Başkanlığı’nın bütün çalışanları yaklaşık %90 arasında Hatay’da her tarafta.  Ama düşünün şimdi bir heyelan olmuş 9 kilometrelik yolumuzun büyük kısmını paramparça etmiş ana boruları onunla uğraşıyorsunuz. Hatay’ın her tarafında mahalleler yok olmuş her tarafta altyapı zarar görmüş ve bir tarafı yapıyorsunuz ondan sonraki yeri yapmak zorundasınız. Bu kadar 12 kat iş yükünün artmış olduğu yerde HATSU 4 ay hiç para almadan devam etti. Sadece iller Bankası’ndan gelen payla hizmete devam etti” dedi.

HATSU’NUN DESTEĞE İHTİYACI VAR

HATSU kurumunun önemli derecede maddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Savaş, şunları söyledi:

“Ulusal anlamda afet bölgesindeyiz. Afet bölgesinde sadece Büyükşehir değil su konusu özellikle en az 6 ay diğer illerden takviye yapılması lazım.  Ya da Devlet Su İşlerinin majör işleri fazlasıyla yapıp minör işleri HATSU’nun yapması lazım. Şu anda HATSU yeteri kadar cevap veremiyoruz diyor veremiyoruz çünkü ekipman yetersiz paraları yok. Bunun için evvelki gün toplantı yaptık 5 gün önce toplantı yaptık.Vali Bey’in başkanlığında. Vali Bey detüm bu sorunları çözmek istiyor yani şimdi geçmişteki eksikleri söylüyoruz ama şu anda da yapılan davranışların güzel davranışları da ben sizde rahat rahat paylaşırım”.

İÇME SUYU ARITMA TESİSİNE GELEN BARAJ SUYU SAĞLIKLI DEĞİL

Aslantaş barajından İskenderun’a verilmesi planlanan içme suyunun iletildiği arıtma tesisinin elverişli olmadığını ve etrafındaki fabrikalardan çıkan tozların sakıncalı olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, kolera gibi bulaşıcı hastalıkların teşhis koyana kadar hızlı bir şekilde yaşam yitirmeye neden olacağını kaydetti ve tıbbi boyutunu bildiğimiz için yeni arayışlar içerisinde olduğunu aktardı.

GENEL MÜDÜR POLAT, “SANİYEDE 800 LİTRE İÇME SUYUNU İSKENDERUN’A İLETMEYİ HEDEFLİYORUZ”

İskenderun Değirmendere mevkiinde bulunan su kaynağını İskenderun’a iletilmesi için yapılan çalışmanın Denizciler su deposuna ulaştığını müjdeleyen Genel Müdür Polat, çalışmaların tamamlanmasıyla saniyede 800 litreye ulaşan bir kaynak suyunu iletmede son aşamaya gelindiğini açıkladı.

İSKENDERUN SAHİLİNE İLGİLİ KURUMUN TAHKİMAT YAPMASI GEREKİYOR

İskenderun sahil kıyısında denizin taşmasıyla oluşan problemler hakkında konuşan Genel Müdür Polat, 1 metreye kadar sahilde oturmalar mevcut olduğunu ve bundan dolayı deniz suyunun taşarak hayatı olumsuz etkilediğini söyleyerek acilen ilgili kurumların kıyıda tahkimat yapması gerektiğini kaydetti.

Deprem Hatay İhracatını da vurdu

İhracatta Türkiye 9. İken Deprem sonrası 14. Oldu.

Depremin en çok vurduğu Hatay, en önemli  geliri olan ihracat performansında ciddi bir gerileme yaşadı., 2022 yılının ilk 6 ayında 1 milyar 940 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ilimiz Hatay, bu yılın 6 ayında ise aynı performansı gösteremedi ve 1 Milyar 150 milyon dolarda kaldı. Hatay; deprem felaketi sonrası ihracatta yaşadığı bu ciddi kan kaybı nedeniyle de yıllardır Türkiye ölçeğindeki eh çok ihracat yapan iller sıralamasındaki 9.luğu tutturamadı ve 54 sıra gerileyerek 14.lüğe düştü.

 

Ticaret Bakanlığı’nın Haziran ayı dış ticaret verilerine göre,  ihracat yüzde 10,5 oranında azalarak 20 milyar 901 milyon dolar, İthalat, yüzde 16,8 oranında azalarak 26 milyar 297 milyon dolar, Dış ticaret hacmi ise yüzde 14,1 oranında azalarak 47 milyar 198 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, İhracat, yüzde 1,8 oranında azalarak 123 milyar 377 milyon dolar olurken, İthalat ise yüzde 4,3 oranında artarak 184 milyar 795 milyon dolar.

Hatay’ın Hassa ilçesinde sulama kanalı boyunda telef olduğu belirlenen çok sayıda küçükbaş hayvan,  HBB itfaiye ile Zabıta, AFAD, İlçe Tarım ve Jandarma ekiplerini alarma geçirdi.

Bugün saat 11.36’da Hassa Tiyek Mahallesi sulama kanal boyunda küçükbaş hayvanların zehirlenerek telef olduğu ihbarı 112 AÇM tarafından AKOM’a bildirildi. Vaka yerine Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Zabıta, AFAD, İlçe Tarım ve Jandarma ekipleri ulaştı.

Süratle çevre emniyete alın bölgedeki ekiplerce sulama kanalına girilmemesi, suyla temas edilmemesi, hayvanların sulama kanalından uzak tutulması hususlarında uyarı anonsları yapılmaya başlandı.