Samandağ İlçe Merkezi ve Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Kuruluş Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti.

27 Ağustos 2020 Perşembe günü saat 17:30’da Samandağ Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Avni Hatay, Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Reşat Duymaz, Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları ve Kooperatif üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda;

Yönetim kurulu asil üyeliğine; Hakan Temizkan, Nafil Paşa, ve Cem Tamimi,

Yönetim kurulu yedek üyeliğine; Necdet Oruç, Nevfel Kara ve Semir Mete Kaplan

Denetleme kurulu asil üyeliğine; Refik Eryılmaz, Adem Beyaz ve Aysun Çekmez

Denetleme kurulu Yedek üyeliğin; Cumali Balıkçı, Ersin Yatkın ve Rakibe Emir seçildi.

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz gerçekleştirdiği açılış konuşmasında; “Hep şunu söylüyoruz. ‘Örgütlü olmayan toplumlar güçsüz toplumlardır’. Eğer siz başarılı olmak istiyorsanız, etkili olmak, sonuç almak ve verimli olmak istiyorsanız örgütlü olmak zorundasınız.  Bizim bu bölge ve özellikle Samandağımız kooperatifler konusunda biraz geri kalmış durumda. Bu işe biraz yabancıyız. Onun için kooperatifi kurarken bayağı biz zorlandık ve hala insanlar soru işareti ile karşımıza çıkıyor. Daha önce böyle bir tecrübe yaşanmadığı için, bu kooperatif nedir? Ne yapacak? Bizim durumumuz ne olacak? Gibi sorularla haklı olarak karşımıza çıkıyorlar.

Bizim belediye döneminde kurmuş olduğumuz Kadın Girişimi Kooperatifi var, o da kısa bir geçmişi olduğu için vatandaşlarımız tarafından çok fazla bilinmiyor. Ancak, Kadın Girişimi Kooperatifinde, çok kısa bir süre içerisinde, çok önemli başarılara imza attığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Çok önemli bir mesafe kaydettik. Bu Kooperatife Belediyenin Ortak olması, bu kooperatifin yanında belediyenin durmuş olması kooperatifin çok kısa bir süre içerisinde önemli başarılara imza atmasına yol açtı. Biz belediye olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik. Bu kooperatifin bir an önce üretime geçebilmesi, geniş kesimlere ulaşabilmesi adına belediye olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik ve önemli bir aşama kaydettik. Kadın Girişimi Kooperatifi’nde yaklaşık bir yıl önce üretime geçtik. İŞKUR ile yaptığımı sözleşme ile 25 kadınımıza istihdam sağladık. İpek evlerimizi faaliyete soktuk, iki üç tane yeri üretim yapılması için Kooperatife kiraya verdik ve en önemlisi Samandağ’ın hem turizm hem de tarım alanında önemli bir ivme kazandıracak. Türkiye’de ilk Gastronomi Köyünün kurulması ile ilgili yaptığımız çalışma yine belediye adına kayıtlı 24 dönüm araziyi biz Kooperatife kiraya verdik, bir Proje hazırladık, TKDK’ya başvurduk, proje kabul edildi.

Kooperatifi kurarken amacımız; Belediyeye ait araziler var, bu arazilerin çok önemli bir bölümü vatandaşlarımız tarafından kullanılıyor. Biz bu parsellerimizi en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz, orada katma değer yüksek ürün nasıl yetiştirebiliriz, burada çiftçilerimizi nasıl destekleyebiliriz, ilçemizin tarımına ve şehrin ekonomisine nasıl katkıda bulunabiliriz amacıyla bu kooperatifi kurduk.

 

İSTİHDAM YARATMAK, ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK VERMEK İSTİYORUZ

Biz belediye olarak bu kooperatife %25 ortaklık ile üye olurken, amacımız buradan belediyeye gelir sağlamak değil. Amacımız, istihdam yaratmak, buradaki çiftçilerimize destek vermek, şehrin ekonomisine katkı sunmak. Bunu başaran şehirler, bunu başaran belediyeler var. Başka şehirlerde yüzlerce kooperatif kurulmuş ve bu kooperatifler gerçekten çok büyük başarıların alına imza atmışlar. Dolayısıyla biz de bunu başarabiliriz. Bunu tarım alanında, hayvancılık alanında ve diğer alanlarda başarabiliriz.

VATANDAŞIMIZ KAZANACAK, ÇİFTÇİMİZ KAZANACAK, İLÇEMİZ KAZANACAK

Dünya üretim üzerine bir çalışma yapılması gerektiği konusunda mutabık. Bir ülkenin kalkınabilmesi, ayakta durabilmesi için üretim şart. Bunun için biz belediye olarak burada kendi çapımızda öncülük yapmak istiyoruz. Belediye olarak, bu üretim sürecine nasıl katkı sunabiliyorsak, o şekilde davranmaya çalışıyoruz. Biz belediye adına kayıtlı parselleri, üretim yapmak, istihdam sağlamak için kooperatife kiraya verirken ketum davranmıyoruz. İşin maddi tarafında değiliz. Mesela, Gastronomi Köyünün kurulacağı alanda 24 dönüm araziyi satmak istesek satılır ve bu belediyeye ciddi bir gelir sağlar ve Samandağ’ın birçok sorununu bu parayla çözebiliriz ama biz orada üretim olsun diye,  bu araziyi kooperatife kiraya verdik. Belki 40 yılda bu arazi ederi parayı belediyeye sağlayamayacak ama orada vatandaşımız kazanacak, çiftçimiz kazanacak, ilçemiz kazanacak, istihdam sağlayacağız, şehrin tanıtımına ve turizmine katkı sağlayacağız. Biz uzun vadeli düşünüyoruz bu yüzden bunu yapmak zorundayız.

ANCAK EL BİRLİĞİ İLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDE BAŞARILI OLABİLİRİZ

Güvenmek zorundayız. Dayanışma içinde olmak zorundayız, fedakarlık yapmak zorundayız. Bireysel düşünürsek, ben ne kazanacağımın derdine düşersek olmaz. Kısa sürede ne kadar para kazanacağım, ne kadar karım olacak anlayışı ile değil, el birliği ile dayanışma içerisinde uzun vadede biz bu kooperatifi nasıl önemli bir noktaya taşıyabiliriz, düşünmemiz gereken nokta budur. Nasıl ki biz belediye olarak o kadar değerli araziyi hiç düşünmeden kooperatife uzun süreli cüzi bir miktarla kiraya veriyorsak ve bencil, bireysel davranmıyorsak, sadece kar amaçlı düşünmüyorsak o halde hepimizin bu duygu ve inançla hareket etmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde başarılı olabiliriz. Bunun örnekleri var, bunu başarabiliriz. Biz bunu Kadın Girişimi Kooperatifinde ispat ettik.

BİZ HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINMIYORUZ

Bizim önümüzü açacak projelerden birinin Gastronomi Köyü olduğunu düşünüyorum. Bu kolay olmuyor. Belediye olmazsa, destek vermese kooperatif olarak vatandaşlarımızın Samandağ gibi bir yerde kolektif düşüncenin ve kolektif hareket etmenin olmadığı bir Samandağ’da bunu başarmak kolay olmazdı. Bugüne kadar zaten olmadı. Bu güne kadar Samandağ’ın 70 yıllık tarihinde Samandağ’da herhangi bir alanda kurulmuş ve başarılı olmuş bir tane kooperatif yok. Vatandaşta bugüne kadar başarılı bir kooperatif kurulmadığı için, ilçemizde örneği olmadığı için vatandaşlarımıza yabancı geliyor haklı olarak.

Biz yeni bir sayfa açma istiyoruz. Yeni bir istihdam alanı yaratmak istiyoruz. Vatandaşlarımızı daha kolektif, gücünü birleştirerek başarıyı yakalamanın yolunu açmaya çalışıyoruz. Belediye olarak her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Biz, bu kooperatifler kendi ayakları üzerinde durdukları ana olan sürecin tamamında biz yanındayız. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz.

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN BİR NOKTADAN HAREKET EDERSEK DAHA BAŞARILI OLURUZ

Kadın girişimi Kooperatifi için üretim tesisi kurduk, bina lazım, binayı biz yaptık. Yer lazım yeri biz verdik. Elektriği, suyu, sıvası, penceresi lazım hepsinde biz yanında durduk. Mesela İpek Evinde birçok sıkıntı vardı, belediye olarak gittik, bu sıkıntıları giderdik. Şu an toplantısını gerçekleştirdiğimiz Kırsal Kalkınma Kooperatifinde de aynı şey söz konusu. Gastronomi Köyü kurulurken de belediye olarak ön cephede mücadele veriyoruz. İş makinelerimizle, personelimizle, teknik elemanlarımızla, kaynaklarımızla yine aynı şekilde kooperatifin yanındayız. Bu kooperatiflerin mutlaka başarılı olması lazım. İlçemizin geleceği açısından buna ihtiyaç var. Lütfen bireysel düşünmeyelim, kısa vadeli düşünmeyelim. Uzun vadeli düşünelim, uzun vadeli ve gerçekten çocuklarımızın geleceğini de düşünen bir noktadan hareket edersek biz daha başarılı oluruz.

Şimdi yeni yönetim oluşuyor. Yeni yönetimde yer alacak arkadaşlara başarılar diliyorum. Onlara da önemli bir görev düşecek. Önemli bir sorumluluk, zaman ayırmaları lazım,yeni kurulan, toplumun bilmediği bir alanda bir mücadele vereceğiz. Ama inanın başarılı olduktan sonra onlar da çok mutlu olacaklar. Çünkü topluma yararlı iş yapacaklar, toplumun önünü açacaklar. Biz yanınızda olacağız. Tekrar emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kooperatifin ilçemize ve halkımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. “ ifadelerine yer verdi.